att göra dåligt ifrån sig

Jag fick en jätterolig fråga för några månader sedan. Nämligen om att komma till en ungdomshelg och ha ett seminarium med rubriken: vart är kyrkan på väg? Håller den på att dö?

Det går ju inte tacka nej. Spännande fråga och bra ledargäng som arrade helgen.

För ungefär en månad sedan (skrev detta inlägg dagarna efter Tierp, men då låg bloggen nere) åkte jag så till Tierp för att prata utifrån nämnda rubrik. Tror att jag var rätt väl förberedd. Jag hade missat två saker i mina förberedelser dock. För det första fundera kring målgrupp och för det andra att inte spinna på alla idéer. Kill your darlings hade jag missat.

Tycker för egen del att det blir långsamt att lyssna på någon i en timma, så jag försökte planera in några avbrott för diskussion i bänkarna.

Apropå målgrupp. Testa någon gång att prata om kyrkans framtid i en kyrksal med 100 personer som är mellan 13 och 65. Jag var liksom inte beredd på det riktigt. Ett gäng 13 åringar som nog egentligen tyckte att jag var ett ufo när jag ville fundera kring föreningsstrukturerna i de gamla folkrörelsefrikyrkorna. Och ett skönt gäng 50-65 åringar som nog tyckte att jag inte tog frågan på tillräckligt stort allvar. Några pastorer och anställda ungdomsledare, som förmodligen funderat mer än mig på dessa frågor. Därtill ett gäng aktiva 20-30 åringar. Förutom en omöjlig målgrupp gjorde jag det ännu omöjligare för mig genom att istället för tre spår och rubriker råkat välja några till. Det blev för spretigt helt enkelt.

Vem/vilka är kyrkan?
Behovet av ledarskap
Nuläget
Kristen tro är frihet
Vart vill vi
Förändring
Den svenska frikyrkomodellens framtid
Sekulariseringens uppenbara fördelar

Så. Varför skriver jag denna bloggpost egentligen? Mest bara för att be Jocke, Maria och Niklas om ursäkt tror jag. Ni är sjukt bra och hade förtjänat bättre från mig.

Vad tänker jag då? Vart är kyrkan på väg? Håller den på att dö ut. Får återkomma. Vart hon är på väg är svårare att sia om än att hon inte håller på att dö.

Jag ogillar skarpt att lämna en samling och känna att jag gjort min del för dåligt. Anteckning till mig själv: kill your darlings och läs på bättre inför en samling så att du vet vilka du möter.

  • Malin Iwarsson

    fast det finns ju målgrupper och målgrupper… lät som en onödigt svår samling att möta i en sådan diskussion… samtidigt är det lätt att vilja för mycket.. men som sagt… förutsättningarna för att få med hela den skaran på banan lät inte ideala….