Församlingsdemokrati

Ett par gånger per termin firar alla gudstjänstgrupper i min församling, Immanuelkyrkan Stockholm, gudstjänst tillsammans. I vanliga fall är vi fyra gudstjänstgrupper: svenska elvan, koreanska, internationella och Immanuel 153. När vi är alla på samma gång är det fest! I alla fall tycker jag det. Kyrksalen är full, 50 olika nationaliteter, folk i alla åldrar. Böner och sånger på engelska, koreanska och svenska.

I dag var det en sån gudstjänst. Signe är för liten för att träffa många folk på en gång, så jag fick gå själv till kyrkan. Och som vanligt blev det i mitt tycke och min upplevelse en bra gudstjänst. Jag som deltagare både uppmuntrades och utmanades i min tro.

Fikat blir såklart lite kaos när fler än 500 pers är kaffesugna samtidigt. Men det funkar. Efter fikat var det församlingsmöte.

Församlingsmötet är församlingens beslutsfattande möte mellan årsmötena. Där pratas och diskuteras visioner, mål, praktiska frågor och allt möjligt annat. Det är i församlingsmötet man som medlem har möjlighet att påverka försmalingens riktning och utveckling. Det är där vi tillsammans beslutar av som är Guds kallelse till församlingen. I nya Testamentet står det någonstans ”den helige ande och vi har beslutat”, så skulle jag önska att det kändes även vid våra församlingsmöten. Att de liksom lyfte sig över det rent föreningstekniska och istället blev en samling för heliga beslut.

”föreningensmodellen är på väg ut. Det funkar inte att vara församling på det sättet längre” Så hör jag rätt många säga. Jag vill inte tro att de har rätt. Men tvingas ändå ta deras kritik på allvar. När vi firade gudstjänst i förmiddags var kyrkan så gott som full, förmodligen över 500 pers. Jämn åldersfördelning från 0 till 100 år såg det ut som. När vi sedan efter fikat samlades till församlingsmöte i samma kyrksal var det mera gott om plats. Jag tror inte vi var fler än 100. Och det som verkligen ger fler frågor än svar är åldersspridningen. Helt plötsligt var jag yngst i lokalen (borträknat ett av pastorns barn). Och möjligen att det fanns fem till i lokalen under 40 år. Medelåldern hade gått från (nu bara gissar jag) 45 till 70 år. Och antalet nationaliteter hade minskat drastiskt.

Jag tänker såhär. En förening eller församling som tycker att demokrati är viktigt. Som tycker att alla medlemmars tankar och funderingar är viktiga. Och som tycker att allas röst är lika mycket värd. Den föreningen eller församlingen måste vara beredd att förändra hur demokratin fungerar innan demokratin helt slutar att fungera. I min församling är det så krasst som att ifall inget görs så dör demokratin. Allas delaktighet och inflytande måste vara mycket viktigare än formerna.

Gudstjänsten i förmiddags uppmuntrade och utmanade mig i mitt lärjungaskap.

Församlingsmötet gjorde mig mest bedrövad. Jag tror att Guds tanke med den kristna församlingen är att vi tillsammans skall lyssna in hans vilja. Jag tror att demokratin är den bästa formen för det. Och därför tror jag att min och många andras församlingar behöver hitta nya sätt för hur och var beslut fattas.

Hur tänker Du? (mamma och Ingegerd, jag vet att ni läser, hur gör man i Braås och Vetlanda?) Hur utvecklar man formerna för demokratin i en förening eller församling? Allas delaktighet och inflytande är allt för viktigt för att låta demokratin dö bara för att de former vi har inte funkar längre.

 

 • ingergiller

  Hej
  Jag är varken din mamma eller Ingegerd, men tänkte tycka ändå!! Jag blir superstressad av ditt inlägg och får nästan ont i magen. Johan, jag tror nästan inte det är sant det du skriver. Är det så, så måste vi agera, skrika högt ( eller sansat). Det är livsfarligt om vi inte kan vara demokratiska och transparenta i kyrkan. Jag tror vi riskerar osunt ledarskap och korruption. Kanske lite och ta i av mig nu….Vi var också i Immanuelskyrkan idag. Jag älskar gudstjänsterna som den idag! Då är kyrkan vacker!

  • http://twitter.com/johanarenius Johan Arenius

   Hej Inger. Kul att vi var på samma gudstjäsnt, och uppenbarligen gillade den båda två!
   Vi kanske inte behöver skriva högt, men åtminstone tala tydligt. Tror inte att vår församling är så speciell, denna utmaning finns i många församlingar. Jag skulle önska att vi på något församlingsmöte eller på årsnmötet fick till ett samtal som ställer frågan ifall vi anser demokratin vara så viktig att vi är beredda att förändra formerna för att få den att omfatta fler.

 • MichaelT

  Jag delar din oro och frustration över att den gamla folkrörelsedemoktratin som byggt både frikyrkosamfund och vårt välfärdssamhälle knappast fungerar längre i praktiken. Hur mycket demokrati är det på ett SMU-årsmöte när bara halva ungdomsrådet är där och, ännu värre, bara en person som inte är med i UR! Eller församlingsmöten med cirka 10% av medlemmarna som beslutar om anställningar och renovering för miljonbelopp. Men problemet är ju inte (i första hand) de trogna, ofta äldre, medlemmar som är där, utan varför de andra, ofta yngre, inte är där! Tråkigt, trögt, ointressant, komplicerat….. Ja, församlingsdemokrati är inte enkelt. Alla kan inte få exakt som de vill och det händer sällan något snabbt när många ska fixa det ideellt och pengar är en bristvara. Men vad är alternativet? Knappast att minska på demokratin, då liknar det snart anarki. Jag tror att delegering och decentralicering är enda vägen. Småskalighet och närhet till beslut ökar delaktighet och engagemang. Tyvärr verkar det ofta gå åt andra hållet, inflytandet samlas hos ett fåtal som kan få alltför mycket ”makt”. Hur ökar man delaktighet och engagemang utan att minska demoktratin?

  • http://twitter.com/johanarenius Johan Arenius

   Jag delar din tro på att vägen framåt snarare innebär fler arenor än färre för människor att utöva delaktighet och inflytande.

 • Terese

  Inte så mycket nytt för dig men kanske som tips för någon annan. Vi kör påverkanstorg light och ser till att de företrädesvis är yngre personer (18-35) som håller i punkter. På så sätt stannar de ju kvar+ att även kompisar och respektive stannar.. Bjuder på mat, kanske skulle barnpassning underlätta för en sån stor församling som er. Behöver det vara en söndag, skulle en veckokväll funka bättre? Tänker att många inte vill lägga en hel dag i kyrkan, vilket det blir m gtj, fika och årsmöte.

  Reklam för årsmötet, kanske ta bjuda in intressant talare innan som gör att det känns värt att komma. Minska formalian utan att tumma på demokratin.

  När det gäller smu, kör vi det på en vanlig tonårskväll, även där med gratis mat. Där blir det typ en festkväll