namnkommentar

”du måste vara nöjd”

Har flera personer sagt till mig sedan det blev klart att Gemensam Framtid byter namn till equmeniakyrkan. Måste jag? Måste jag tycka att equmeniakyrkan är ett bra namn bara för att jag var ordförande för equmenia några år?

Nej det är klart att jag inte behöver. Bara för att equmenia är ett bra namn på en barn- och ungdomsorganisation behöver ju inte equmeniakyrkan vara det på ett samfund.

Men det är klart. Jag kan inte låta bli att vara rätt nöjd. Att ombuden i kyrkokonferensen röstade igenom equmeniakyrkan är såklart ett kvitto på att equmenia gjort och gör bra saker. Som före detta ordförande blir jag såklart stolt. Om equmenia haft feeling runt sig att vara trött och tråkigt hade equmeniakyrkan aldrig gått igenom.

En fundering jag har, som möjligen är helt felaktigt och felformulerad, är om equmeniakyrkan är sugen på att lära sig av equmenia? Hittills tycker jag mig ha sett både och. Jag menar att det finns en hel del för equmeniakyrkan att lära sig av equmenia.

Prioritera. Var tydlig med vad vi gör, och inte gör. Då blir det gemensamma arbetet mera begripligt för den enskilde medlemmen. Kyrkokonferensen har tagit tydliga beslut gällande att equmeniakyrkans övergripande mål skall vara att arbeta för den lokala församlingens förnyelse, utveckling och växt. Nu gäller det bara att leva upp till det. Gör färre grejer, så att det som görs, det som är viktigast, också för utrymme att synas.

Ha en begriplig verksamhetsplan. Snacket under kyrkokonferensens påverkanstorg var, till viss del, att nuvarande verksamhetplan är svår att kommentera för att den säger allt för lite. Som det nu är så är det helt upp till ledningen och kansliet att bestämma utifrån synnerligen övergripande mål. Tydliga mål är både lättare att påverka demokratiskt och lättare att utvärdera.

Prata mycket om Jesus. Om det är något jag lärde mig när jag var ordförande för equmenia så är det att Jesus går hem. Gud i all ära, men Jesus är en större utmaning. Han väcker både mera kärlek och frustration. Därtill. Fokusera på lärjungaskap. Vad livet som kristen innebär.

För många tror jag att equmenia symboliserar rätt suddiga samfundsgränser. Tack vara att equmenia rekryterar personal i fler plaskadammar än den egna så knyts nya intressanta kontakter och man får in kompetens man annars skulle gått miste om. Att personal som jobbar vid equmenias nationella kansli är medlemmar och aktiva i församlingar som inte tillhör equmeniakyrkan (ännu) tror jag är väldigt bra.

equmenia tog redan år två initiativ till en helg där styrelserna för flera kristna barn och ungdomsorganisationer möttes (pingst-ung, Salt, EFK-ung, mfl). Inte i syfte att agera för organisatorisk gemenskap, utan helt enkelt för att lära känna varandra och våga utmanas av varandras drömmar och visioner. SKR kan stå för en strukturell ekumenik och göra mycket som är bra. Jag tror dock att det är viktigt att odla en mera informell ekumenik också.

Ha en bra kommunikation. Mycket stor del i att equmenia representerar något positivt för många, så många att gemensam framtid bytte namn till equmeniakyrkan, stavas Emma Gunnarsson och Nils Lyckander. Det var de båda som jobbade med equmenias kommunikation under de första åren.

I våra egna ögon är vi nog en rätt bred kyrka. Vi pratar rätt mycket om det. Och om hur viktigt det är. Men alvarligt talat, hur spännande är det? Det är väl roligare att prata om vart vi är på väg? Vad vill vi tillsammans. Och det är ”smalbrett”. Smalt i bemärkelsen att kyrkokonferensen beslutat att vi skall fokusera på den lokala försmalingens förnyelse, utveckling och växt. Brett i bemärkelsen att det inte är en form, utan alla former, av församlingar som skall få stöd i processer för förnyelse, utveckling och växt.

equmeniakyrkan – en smalbred kyrka som anser att den lokala församlingen är det bästa som finns.

Om jag är nöjd med namnet? Ja absolut. Jag tycker det är ett bra namn. Att sedan en liten del av mig är orolig för att equmeniakyrkan inte vill/vågar lära sig en massa av equmenia, det får jag hantera på något sätt. Skriva av mig i min blogg tex J