två myter med överraskande överlevnadsförmåga

Två saker jag inte förstår för tillfället.

Hur kan myten ”ingen pratar eller debatterar med SD” leva så starkt? Tycker den dyker upp lite varstans.

”vi måste prata med dem” säger/skriver folk. Som om inte det görs hela tiden. Debatter och samtal pågår såklart hela tiden på alla politiska nivåer. Och i tidningar, på webben, i personaliga samtal. Överallt.

Att inte särskilt många håller med om vare sig SD:s problemformulering eller lösningsförslag betyder inte att man inte pratar med dem.

Hur kan vanliga normalbegåvade människor gå på myten att ingen pratar med SD. Det är och förblir en gåta för mig. Att inte hålla med är inte samma sak som att inte tala med.

En besläktad myt vars överlevnadsförmåga förvånar nästan lika mycket är ”de andra politikerna måste börja prata om migrations- och integrationspolitiken”. Men hallå, var har du befunnit dig senaste åren. Alla partier pratar om dessa frågor. Och en massa andra frågor också.

Bara ett parti är ett enfrågeparti (den som hävdar att SD inte är ett enfrågeparti behöver ta en titt på presskonferensen där man kungjorde att man avsåg fälla budgeten). Bara ett parti härleder alla problem till invandring och integration. Bara ett parti ser samma lösning på alla problem. Bara ett parti gör så grova förenklingar och generaliseringar att det är närmast pinsamt.

Att de andra partierna har fler frågor att hantera, både i problem- och lösningsformulerande, betyder inte att de inte också jobbar för att ytterligare förbättra såväl migrations som integrationspolitiken.

Självfallet vill SD ge sken av att ingen pratar med dem och att bara de pratar om migration och integration. Men det är inte sant bara för att de säger det. Alla pratar med SD och alla pratar om migrations och integrationspolitik.