välja bank

Det finns rätt mycket jag aldrig provat på. Att driva en bank till exempel. Jag har aldrig, och kommer förmodligen aldrig, driva en bank. Ändå kan jag inte låta bli att tänka: det kan inte vara svårt att göra det bättre än Swedbank.

När jag var liten hade mina föräldrar föreningsbanken, så där hamnade jag också. Och sen gick tiden och nu heter det Swedbank efter diverse omorganisationer. Där har jag sparat pengar. Inga miljonbelopp, för några sådana har jag aldrig haft, men efter förmåga helt okej belopp.

När vi nu skulle köpa lägenhet har vi kollat med några olika banker för att få tid för rådgivning och lånsamtal. Först kollade vi med Swedbank, eftersom vi båda fanns där från början. Vi har liksom inte tagit tag i gemensamt banktänk ännu, så det får vi väl ta och göra i samma veva tänkte vi. Hur som haver. Swedbank svarar långsamt på både mail och telefon, och när de väl gör det så föreslår de tider en månad framåt. Att boka möte med andra banker, som uppenbarligen hellre vill ha oss som kunder, funkar tvärt om. De verkar ha tid för ett personligt möte igår, eller i alla fall i morgon. Konkurens är bra! Och den får nog Swedbank känna på när det gäller vårt val av bank.

I de allra flesta andra branscher är det rätt klargjort sedan länge vem som är säljare och vem som är kund. Med bankerna verkar det fortfarande vara lite oklart. Det verkar som att både jag och Swedbank ser den andre som säljare. I min värld är det helt uppenbart att jag är kund, och att jag därmed skall behandlas som en sådan. Det är inte så att banken gör mig en tjänst för att de är snälla, de gör det för att tjäna pengar på mig. De säljer en tjänst till mig. Och det är helt okej. Dock inte så troligt att Swedbank kommer tjäna så mycket mera pengar på mig, det låter jag någon annan göra i fortsättningen.

Kom just hem från ett möte med någon i Swedbanks kundtjänst, det bättrade inte på Swedbanks poängskörd. Tips: det finns kurser i bemötande

En fundering som slår mig är att man onekligen verkar mera intressant som låntagare än som sparare. Det är mera hugg efter kunder som vill låna än som vill sätta in. Det är ju något sjukt med det. För stabilitetens skull borde det vara bättre om det fanns balans mellan lånande och sparande tänker jag.

Men som sagt, jag har aldrig drivit en bank. Det kanske är mycket svårare än jag tror.